Koji simptomi se nikako ne smeju ignorisati?

Odlazak na ginekološki pregled treba da bude obaveza svih devojaka i žena u životnoj dobi od 17 do 65 god. Pre i posle tog životnog perioda, ginekološki pregledi se obavljaju, u zavisnosti od prisutnih simptoma ili kliničke slike. Kada žena nema nikakvih tegoba, ginekološki pregled treba da obavi jednom godišnje. Pojava bilo kakvih tegoba od strane urogenitalnog trakta i reproduktivnih organa, znak je da na pregled treba otići odmah kada se tegobe pojave. Koji su to simptomi koji se nikako ne smeju ignorisati?

Pre svega pojava krvarenja u toku ili neposredno posle seksualnog odnosa, koje može biti znak postojanja nekih promena na grliću materice, a koje mogu biti infektivnog, premalignog ili malignog karaktera.

Jaki, oštri ili tupi bolovi po dno stomaka, koji duže traju. Jako bolne menstruacije i bolni odnosi.

Pojava neuobičajenog vaginalnog sekreta, promenjene boje i mirisa.

Izostanak menstruacije duži od 7 do 10 dana, ili pojava neregularnih krvarenja ( po dužini trajanja, obimu krvarenja ili vremenu javljanja).

Svaki od ovih navedenih simptoma zahteva obavezno odlazak na ginekološki pregled, a ginekolog će na osnovu kliničkog, ultrazvučnog i laboratorijskog nalaza, proceniti koju dalju dijagnostičku i terapijsku meru i proceduru treba sprovesti. 

/